Istorijat kluba

Celokupna istorija Vaterpolo kluba „Šabac“ može biti podeljena u tri etape: od osnivanja kluba do zatvaranja Zorkinog bazena, period rada van Šapca i vreme od otvaranja novog gradskog bazena pa do danas.

Prvi period našeg postojanja protekao je u znaku dobro razvijene organizacione strukture koja je mogla da iznese čitav spektar različitih sportskih aktivnosti. Motivisani i posvećeni ideji da Šabac, grad na obali Save, nađe svoje mesto na vaterpolo mapi države, uspinjući se kroz četiri ranga takmičenja, dosegli smo Prvu A Saveznu ligu. Godine 2004. izboren je plasman u Len kup, što je drugo po nivou evropsko klupsko takmičenje, jedan rang ispod Lige šampiona.

Svi nagoveštaji da je VK „Šabac“ klub na dobrom putu, bili su tu u momentu kada je 2005. godine, usled loših uslova, zatvoren SRC „Zorka“. Sama nemogućnost treniranja u Šapcu, kao prvu posledicu imala je naše vraćanje u niži rang takmičenja, a potom i privremeno fuzionisanje sa ekipom „Sever“ iz Beograda. Posle Beograda, usledila je godina rada u Novom Sadu (2007/08), da bismo poslednje tri sezone treniranja van Šapca bili stacionirani u Obrenovcu. Uprkos ovakvoj situaciji, klub je i dalje dobro radio, naročito sa mladim vaterpolistima. Iako je bilo potrebno mnogo truda i požrtvovanosti tokom ovih deset godina, odustajanje nijednog momenta nije bilo opcija. Ne samo da nismo odustali od našeg kluba, već smo u sezoni 2014/15, igrajući kao domaćini u Kragujevcu, osvojili prvo mesto u Prvoj B ligi i izborili plasman u Prvu A ligu.
Po završetku rekonstrukcije zatvorenog bazena, 2015. godine, klub se vraća u Šabac. Sposobni da i u najtežim situacijama damo najbolje od sebe, dobijajući profesionalne uslove za rad, krenuli smo sa upisivanjem istorijskih uspeha. Već koliko u prvoj takmičarskoj sezoni, osvojili smo srca Šapčana, koji su nam od tog momenta postali verni navijači i vetar u leđa kroz sve buduće izazove. Šabačka vaterpolo euforija postala je prepoznatljiva širom zemlje, a kao rezultat donela je prvo mesto u Prvoj A ligi i plasman u Super ligu. Nije izostao ni nastup u okviru Kupa Srbije, gde smo u četvrtfinalu izgubili od Crvene zvezde. Druga sezona kod kuće, 2016/17, protekla je u borbi za dalje dokazivanje. Prvo igranje Super lige donelo nam je zadovoljavajuću IV poziciju. Kada je u pitanju Kup, naša završna utakmica bila je ponovo protiv crveno-belih rivala, od kojih smo, ovaj put, pretrpeli poraz u polufinalu.
U sezoni 2017/18. obezbedili smo III mesto u Super ligi i napravili iskorak u takmičenju Kupa, gde smo, nakon poraza od Partizana u finalu, zauzeli drugo mesto. Nije nam dugo trebalo, pa je već četvrta sezona, 2018/19, u Šapcu dala maksimalan učinak – osvojena je DUPLA KRUNA. Osvajanjem Prvenstva Srbije izboren je plasman u Ligu šampiona, najelitnije takmičenje, a žreb je odlučio da budemo domaćini kvalifikacionog turnira, na kom smo zauzeli drugo mesto. Na sledećem kvalifikacionom turnir, odigranom u Španiji bili smo četvrti, bez obezbeđenog plasmana za dalje takmičenje. Kvalifikacioni turnir u Šapcu održan je 29-31. avgusta 2019. godine, dok je Špansko kvalifikaciono nadmetanje igrano 13-15. septembra. Nažalost, 2020. godina donela je nove okolnosti u svetu sporta usled globalne pandemije korona virusa, pa je takmičenje Super lige za sezonu 2019/20. prekinuto bez utvrđenog konačnog plasmana. Novonastala situacija odrazila se i na način rada i celokupni trenažni proces, pa naša ekipa nije odbranila titulu na Kupu. Savladani smo u finalu od ekipe Radnički. U pandemijskom pogledu, relativno stabilnija sezona 2020/21. donela nam je IV mesto u Super ligi Srbije i prolaz do četvrtfinala Kupa, gde nas je nadigrao Novi Beograd.

Od sezone 2016/17. Vaterpolo klub „Šabac“ nastupa i na regionalnim takmičenjima. Najpre je to bila Regionalna A2 liga, koju smo u pomenutoj sezoni završili III, a već nakon 2017/18. napustili je kao drugoplasirani i sa obezbeđenom ulaznicom u A1 ligu. Naša pozicija u prve dve sezone nastupa u Regionalnoj A1 ligi bila je VI pa VII. U sezoni 2020/21. Regionalna A1 liga, usled situacije sa pandemijom, igrana je u izmenjenom formatu. Učesnici su podeljeni u dve grupe. Mi smo nastupali u Beogradu sa ekipama Mladost, Jadran Split, Mornar, Crvena zvezda i Partizan i zauzeli smo četvrto mesto u grupi.